Banaanimuffinssit

Miten sitä muutenkaan loman aloittaisi kuin leipomalla.

Oikeasti leivon nykyään todella harvoin. Meidän asunnossa ei ole pakastinta, niin kaikki on syötävä melkein heti, mitä tekee. Ja ehkä ihan hyvä asia, että ei voi leipoa pakastinta täyteen herkkuja, muuten en varmaan muuta söisikään.

Mistä lähti ajatus näihin banaanimuffinsseihin?

Olimme vissiin yliarvioineet banaaninkulutustamme, kun keittiön kulhossa oli monta kypsää banaania lauantaiaamuna. Smoothieen on hyvä lykätä ylikypsätkin banaanit, mutta joku raja siinäkin, korkeintaan yksi banaani yhteen annokseen. Minä en tykkää heittää ruokaa roskiin, niinpä aloin ideoimaan mitä voisin banaaneista tehdä. (Sitä en ajatellut, että jos kukaan ei syö niitä kypsiä banaaneita, niin kuka sitten syö ne herkut, joita banaaneista väsään. Tiimitapaamisessa siis herkkuja tarjolla!)

Googlasin erilaisia muffinssiohjeita ja hieman sovelsin käyttämällä esimerkiksi normaalin sokerin sijasta kookossokeria ja venhäjauhojen sijaaan kaurajauhoja ja heraproteiinijauhetta. Tarkoitus oli käyttää vain aineksia, mitä löytyy kaapista. Kalorimäärää yhtä muffinssia kohden en ole laskenut, mutta näistä tuli ainakin ravintosisällöltään rikkaampia kuin “perusmuffinsseista”. Kutsuin näitä muffinsseja jopa puoliksi terveellisiksi siihen saakka, kunnes kauppareissulla keksin kuorruttaa ne. Mmm, tuorejuustoa ja tummaa suklaata…

IMG_20180304_121037 (2) – kopio

IMG_20180304_121157 (2)

IMG_20180304_121206 (2)

Resepti banaanimuffinsseille:

Tätäkin ohjetta voi soveltaa. Laitan vaihtoehtoja aineksille, joita voit korvata, jos haluat tehdä muffinssit niillä aineksilla, mitä sinun kaapistasi löytyy.

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kookossokeria (voit käyttää mitä tahansa muutakin sokeria)
  • 50 g voita
  • 50 g oliiviöljyä (voit käyttää voin ja oliiviöljyn sijasta yhteensä 100 g jotain muutakin rasvaa)
  • 1 dl kookosmaito (mikä tahansa maito käy)
  • 2 dl kaurajauhoja
  • 1 dl heraproteiinijauhetta (voit käyttää kauran ja heran sijasta yhteensä 3 dl jotain muutakin jauhoa)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kanelia
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta (voit käyttää myös tummaa kaakaotajauhetta)
  • 3 kypsää banaania

Kuorrute, jos haluat:

  • 200 g tuorejuustoa
  • 100 g tummaa suklaata
  • mustikoita, banaanilastuja, pähkinöitä ja tummaa suklaata

Valmistusohjeet:

  1. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Huoneenlämpöiset munat vatkautuvat kaikista parhaiten.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja kaada vuorotellen sulatetun rasvan kanssa niitä seokseen. Tässä vaiheessa et tarvitse enää vatkainta, vaan voit sekoittaa esimerkiksi ruokalusikalla.
  3. Sekoita banaanit maidon kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi ja kaada taikinan joukkoon. Banaanit voi muussata myös haarukalla ja sekoittaa ne maidon kanssa taikinan joukkoon. Minä olin laiska ja iskin ne tehosekoittimeen.
  4. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 12 minuuttia uunistasi riippuen.
  5. Taikinasta tulee noin 20 muffinssia, riippuen siitä kuinka täyteen vuoat laitat ja minkä kokoisia ne ovat. Itselläni ainakaan nämä eivät kovin paljon kohonneet, seuraavalla kerralla täyttäisin 3/4 vuokaa, kun nyt täytin vain puolet.
  6. Jos haluat kuorruttaa muffinssit, niin sulata vajaa 100 g tummaa suklaata ja sekoita joukkoon 200 g maustamatonta tuorejuustoa. Levitä seos jäähtyneiden muffinssien päälle ja painele siihen haluamiasi herkullisia koristeita. Minä käytin kuivattuja banaanilastuja, pensasmustikoita, saksanpähkinöitä ja tumman suklaan lopun, jonka rouhin pieniksi paloiksi.
  7. Nauti hyvän kahvin kanssa tai vaikka sunnuntaibrunssilla, niin kuin me teimme!

IMG_20180304_121023 (2)IMG_20180304_121114 (2) – kopioIMG_20180304_121129 (2)

Ruokavinkit

Nyt kun olemme ruoka-aiheessa, niin pakko vinkata veriappelsiineista, jotka ovat tällä hetkellä niin mehukkaita ja makeita kuin olla ja saattaa. Kannattaa ostaa heti verkkopussillinen kerralla!

Toinen vinkki on Lidlin Luomukaurasydämet. Siis en tajua miksi en ole aikaisemmin näihin törmännyt. Ehkä siksi, että en ole kauheasti asioinut Lidlissä, mutta nyt meidän lähelle avautui uusi myymälä, niin on tullut käytyä muutaman kerran. Näitä saa paistopisteestä. Jos et ehdi ostamaan tai syömään niitä vielä kun ovat lämpöisiä, niin kolmas vinkki on, että paahda ne. Taivaallisen hyviä! Parasta on, että voi ostaa vain muutaman palan, koska en ole leivän suurkuluttaja.

Ennen näitä kaurasydämiä leipäsuosikkini oli Porin leivän Satakaura, härkäpapua ja kauraa. Myöskin taivaallista paahdettuna. Näiden kahden leivän ainesosat eivät kauheasti edes eroa toisistaan. Kannattaa maistaa silti molempia.

Ihanaa maanantaita! Tästä tulee hyvä viikko, koska mulla on lomaviikko.

XOXO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s