PATTAYA FAKTOJA

Thaimaa postaus vol. 1

Ajattelin kirjoittaa useamman tekstin marras-joulukuun Thaimaan matkastani. Tässä on niistä ensimmäinen, missä kerron omasta näkökulmastani sellaisia faktoja Pattayasta mitä en tiennyt, mitä jo tiesin ja mitä ehkä Pattayalle matkaavat haluavat tietää.

Pohjustuksena, opiskelen liikuntaneuvojaksi ja meillä oli kuuden viikon liikunnanohjauksen työharjoittelujakso ennen joulua. Olin luokkakaverini Sallan kanssa ohjaamassa liikuntaa Pattayan suomalaisessa koulussa, sen takia olin Thaimaassa ja juurikin Pattayalla.

Hedelmäostoksilla kotikadulla

Fakta 1

Tästä päästäänkin faktaan numero yksi, josta haluan aloittaa, sillä sain ennen lähtöäni niin monta huvittunutta kommenttia, että “jaa, ajattelit sitten Pattayalle lähteä” ja jos et vielä ymmärtänyt, niin näillä kommenteilla viitattiin seksiturismiin, johon Pattaya melko useasti yhdistetään. Riippuu varmasti todella paljon, millä alueella liikkuu ja mitä siellä haluaa nähdä, että onko seksiturismi se ykkönen, mikä tulee esiin. Jos hengailet vain walking streetillä ja sen läheisyydessä, voi Pattayasta jäädä erilainen kuva, kuin se todellisuudessa on. Vähän niin kuin menisit Amsterdamiin ja leimaisit koko kaupungin punaisten lyhtyjen alueen perusteella, vaikka siellä on paljon muutakin nähtävää. Fakta on siis se, että Pattayalla en järkyttynyt seksiturismista, vaan ihan jostain muusta.

Walking Street Pattaya

Fakta 2

Mikä sitten oli se asia, josta eniten järkytyin ja mikä koskee varmasti muitakin kaupunkeja Thaimaassa kuin vain Pattayaa? Se roskan määrä, varsinkin muoviroskat! Siis roskat. Järkytyin eniten roskista. Moni teistä saattoi jo tietää, että fakta on se, että siellä ei kierrätetä yhtään mitään. Minä en tiennyt. Ihan kaikki roskat vaan samoihin tynnyreihin. Tai siis, kyllä siellä jotkut saavat elantonsa sillä, että kaivavat roskiksia ja etsivät sieltä muovipulloja ja ilmeisesti vievät suuren määrän muovia kerralla johonkin laitokselle ja saavat siitä tietyn summan rahaa.

Eikä siinä mitään, jos ne kaikki roskat olisivat olleet roskiksissa, mutta niitä oli ihan joka puolella maassa ja metsissä ja katujen reunalla. Oikeasti, en edes liioittele. Mikä surullisinta, sitä roskaa oli myös meressä. Kun matkustimme lautalla lähisaarille, niin meressä oli öljyä ja roskalauttoja. Pattayan ja lähialueiden vesi on siis likaista. Surullista.

Fakta 3

Okei, tämän kaikki varmasti jo tietää, että ruoka on hyvää! Se on todella hyvää! Paljon tuoreita kasviksia, kanaa tai possua ja mereneläviä, riisiä ja nuudeleita, paistettuna tai keitettyinä. Fakta on se, että siellä on parasta ruokaa, missä on eniten paikallisia. Me asuimme Pratamnakilla, rauhallisella alueella, missä oli enemmän venäläisiä, kuin paikallisia eli meidän tapauksessa lue: parasta ruokaa on siellä, missä on eniten venäläisiä.

Paistettua riisiä kanalla, kananmunalla ja kasviksilla

Ruuissa ei välttämättä käytetä suolaa ollenkaan, sen sijaan erilaisia yrttejä, chiliä ja palmusokeria senkin edestä. Keitot syödään yleensä riisin kanssa ja syömättä jätetään lehdet ja yrtit, jotka ovat keitossa vain tuomassa makua liemeen. Joissain ravintoloissa kysytään, kuinka tulista ruoka saa olla, mutta joissain ei kysytä ollenkaan ja jos et tajua itse sanoa mitä haluat, sieltä tulee ja tulista. Yritä siinä sitten syödä, kun polttelee korvakäytävissä asti. Kokemusta on.

Vielä sellainen fakta ruokaan liittyen, että se on halpaa. Kahdella eurolla saat vatsan täyteen, jos syöt paikallisessa ravintolassa. Tietysti löytyy myös länsimaista ruokaa tarjoavia ravintoloita, joissa hinnat on lähes samat kuin länsimaissa.

Fakta 4

Liikenne on Pattayalla melkoista. Ei varmasti mitään verrattuna vaikka Bangkokiin, mutta en olisi uskaltanut vuokrata siellä mitään kulkuneuvoa. Moposkoottereita vilisee autojen seassa, niillä taitaa päästä nopeimmin paikasta toiseen, ihmiset ajavat lujaa ja ilman kypäriä. Parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa koko perhe saattaa olla samalla mopolla liikenteessä. Onhan se huvittavan näköistä, mutta pelottavaa nähdä, kun äiti ajaa skootteria kaksi pientä lasta kyydissä, toinen kantoliinassa edessä ja toinen istuu aivan omatoimisesti takana, kaiken muun liikenteen seassa.

Fakta on se, että ensikertalaiselle Thaimaan matkaajalle, niin kuin itselleni, suosittelen matkustustavaksi kävelemisen lisäksi “kymppitakseja” tai lavatakseja. “Kymppitaksit” ovat lavatakseja, jotka kulkevat suurimpia teitä pitkin keskustaan ja takaisin samoja reittejä. Heilutat vain kättä tien varressa, niin auto jarruttaa, kipua kyytiin ja paina katossa olevaa nappia, kun haluat jäädä pois. Kaiva 10 bahtia jo valmiiksi käteen (se on alle 30 senttiä), kun auto pysähtyy, annat sen ikkunasta kuljettajalle. Helppoa ja halpaa, erityisesti opiskelijalle. Toinen vaihtoehto, jos “kymppitaksi” ei kulje paikkaan, johon haluat, tinkaa itsellesi lavataksi. Tai mopotaksi, jos uskallat. Et vain välttämättä saa kypärää päähän ollenkaan mopotaksissa ja sillä mennään sitten lujaa.

“Kymppitaksissa”

Fakta 5

Pattayalla on todella paljon venäläisiä, niin kuin jo aiemmin mainitsin. Sitä en todellakaan tiennyt, ennen kuin paikan päällä. Pratamnakilta löytyy jopa venäläistori! Siis iso tori, missä on paljon ruokakojuja, vaatteita ja tuliaisia myynnissä. Torilla soitetaan venäläistä musiikkia ja pöydät on täynnä venäläisiä iltaisin. Saat heti ystävällisempää palvelua, kun teet selväksi, että olet suomalainen. Fakta on se, että kun liikut suomalaisena Pattayalla, sinua luullaan useammin venäläiseksi kuin suomalaiseksi.

Fakta 6

Kuuma. Hirvee hiki vaan! Tämän tiesin, että ilma on kuuma ja kostea, vaikka talvikaudella se on vähemmän kuuma ja kostea kuin muulloin, mutta en tiennyt, miltä sellainen kuumuus ja kosteus tuntuu. Kaikki farkut ja pitkähihaiset vaatteet saa jättää kotiin. Niitä ei tule tarvitsemaan. Luulin, että illaksi viilenee, kun aurinko laskee. Ei viilene! Jos päivällä on 32 astetta, kun aurinko on pilvessä, niin illalla on vielä 27 astetta ja ihan yhtä kostea ilma kuin päivälläkin. Ulkona on koko ajan nihkeä ja hikinen olo. Ainakin minulla oli! Fakta on se, että maximekot ja sellaiset vaatteet, jotka eivät ole ihossa kiinni, tuntuvat parhaalta päällä. Läpsyt tai sandaalit jalkaan, lenkkareilla saat lämpöhalvauksen

Jomtien Beach

Haluaisitko tietää jotain muuta Thaimaasta? Kenties saarivinkkejä tai thairuokareseptejä?

XOXO


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s